Як алкоголь може вплинути на вашу імунну систему?

Сплеск продажів алкоголю стривожив експертів у сфері охорони здоров’я та чиновників у всьому світі.

Збільшення вживання алкоголю може зробити людей ще більш вразливими до респіраторних захворювань, таких як COVID-19.

Тим, у кого є будь-який з відомих факторів ризику для COVID-19, як цукровий діабет або захворювання серця, слід пити ще менше.

 

Усі дані та статистика базуються на загальнодоступних даних на момент публікації.

Алкоголь злітає з полиць, оскільки люди намагаються подолати нудьгу під час карантину, за деякими даними, продажі алкогольних напоїв зросли на 55 відсотків до кінця березня.

Сплеск продажів алкоголю стривожив експертів у сфері охорони здоров’я та чиновників у всьому світі, які стурбовані тим, що збільшення споживання алкоголю може зробити людей ще більш вразливими до респіраторних захворювань.

Генеральний хірург США попередив дорослих у групі ризику утримуватися від вживання алкоголю. Незабаром після цього Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) також запропонувала людям скоротити вживання алкоголю, оскільки алкоголь може збільшити ризик ускладнень від COVID-19.

«Вживання алкоголю пов’язане з низкою інфекційних та неінфекційних захворювань та розладів психічного здоров’я, які можуть зробити людину більш вразливою до COVID-19. Зокрема, алкоголь ставить під загрозу імунну систему організму і підвищує ризик несприятливих наслідків для здоров’я», – заявили у ВООЗ.

Хоча все ще є обмежені дані про зв’язок між алкоголем і COVID-19, попередні дані показують, що вживання алкоголю може погіршити наслідки інших респіраторних захворювань, пошкоджуючи легені та кишечник, а також порушуючи клітини, відповідальні за імунну функцію.

 

Вживання напою погіршує імунні клітини ключових органів

Коли хтось піддається впливу вірусу, організм створює імунну відповідь, щоб атакувати і вбивати чужорідний патоген.

Загалом, чим здоровіша імунна система людини, тим швидше вона може очистити вірус і одужати від такої хвороби, як COVID-19.

За замовчуванням алкоголь заважає імунній системі підготуватися та захистити організм від шкідливих мікробів.

«Алкоголь має різноманітні несприятливі впливи на організм, у тому числі на всі клітини імунної системи, що призводить до підвищеного ризику серйозних інфекцій», – сказала д-р Е. Дженніфер Едельман, спеціаліст з медицини з медицини Єльського університету.

У легенях, наприклад, алкоголь пошкоджує імунні клітини і тонкі волоски, які виконують важливу роботу з очищення наших дихальних шляхів від патогенних мікроорганізмів.

 

«Якщо клітини, що вистилають дихальні шляхи людини, пошкоджені алкоголем, то вірусні частинки, такі як COVID-19, легше отримують доступ, через що імунні клітини, які борються з інфекцією, також не працюють, що призводить до збільшення загального ризику важкого захворювання, а також ускладнення», – сказав д-р Алекс Мрощик-Макдональд, практикуючий сімейний лікар із Південної Каліфорнії.

Аналогічно, алкоголь може викликати запалення в кишечнику і знищити мікроорганізми, які живуть в кишечнику і підтримують здоров’я імунної системи.

 

«Вживання алкоголю може вбити нормальні здорові кишкові бактерії, що сприяє зміцненню здоров’я та зменшенню ризику зараження», – сказала Мрощик-Макдональд.

Коли організм не в змозі очистити збудника, інфекція може погіршитися і призвести до більш важких, небезпечних для життя ускладнень.

 

Попередні дослідження показують, що вживання алкоголю призводить до більш важких захворювань легенів, таких як респіраторний дистрес-синдром дорослих (ОРДС) та інших легеневих захворювань, включаючи пневмонію, туберкульоз та респіраторно-синцитіальний вірус.

 

Багато експертів у сфері охорони здоров’я припускають, що те саме може бути справедливим і з COVID-19.

«У зв’язку з COVID-19 алкоголь, ймовірно, перешкоджає здатності людини очищатися від SARS-CoV-2 і спричиняє гірші наслідки, включаючи ГРДС, що зазвичай призводить до смерті», – сказав Едельман. Алкоголь відволікає організм від інших функцій.

 

Крім того, вживання алкоголю ускладнює належне виконання інших важливих функцій організму, таких як боротьба з хворобою.

За даними клініки Клівленда, як тільки ви робите ковток алкоголю, ваше тіло надає перевагу розщепленню алкоголю перед кількома іншими функціями. Організм не має способу зберігати алкоголь, як це відбувається з вуглеводами і жирами, тому він повинен негайно відправити його в печінку, де він метаболізується.

 Крім того, відомо, що алкоголь погіршує якість сну. І чим менше людина спить, тим вище ризик захворіти.

Одне дослідження показало, що люди, які спали менше 7 годин, майже в три рази частіше захворіли на застуду в порівнянні з тими, хто спав 8 і більше годин.

За даними клініки Мейо, брак сну також може вплинути на те, скільки часу потрібно для відновлення людини, якщо вона все-таки захворіє.

СКІЛЬКИ ЦЕ ЗАБАГАТО?

За словами Мрощик-Макдональд, незрозуміло, скільки алкоголю занадто багато і коли він починає погіршувати імунну систему.

Попередні дані показують, що пияцтво може мати величезний вплив на імунну систему.

ДРІНК - це стандартна доза алкоголя в будь-якому напої, один дрінк - це 360мл пива, 150мл вина або 45мл горілки/віскі. «Дослідження показали, що високі дози алкоголю (близько 14 дрінків на тиждень або більше п’яти-шести дрінків за раз) безпосередньо пригнічують імунну систему, і що зловживання алкоголем пов’язане з підвищеним ризиком інфекційних захворювань», – Мрощик-Макдональд.

Тим не менш, докази також показують, що навіть менша кількість алкоголю може вплинути на імунну систему.

Мрощик-Макдональд радить не пити більше пари разів на тиждень і лише два-три дрінкі за раз.

Тим, у кого є фактор ризику COVID-19, як-от хвороби серця або діабет, він рекомендує пити ще менше.

 «Ті, хто схильний до підвищеного ризику, повинні скоротити вживання алкоголю або утриматися від нього, тому що кожна дрібниця, яку людина може зробити для покращення здоров’я та зниження ризику, варта того, навіть якщо докази не зовсім ясні», – сказала Мрощик-Макдональд.