Чому підлітки настільки вразливі до залежності? Ближче погляньте на мозок підлітка:

Щодня сотні підлітків вперше вживають наркотики та алкоголь у віці від 12 до 14 років. Щороку у мільйонів підлітків діагностується розлад вживання наркотичних речовин. Спочатку ми спустити все на їх вік. Вони молоді, вони ще не можуть приймати раціональних рішень. Вони просто підлітки, експериментують, намагаються претендувати на соціальний статус серед однолітків. Ми звинувачуємо натовп, з яким вони діють, їхні імпульси, а іноді навіть і себе. Можливо, настав час справді запитати себе, чому?

 

Чому підлітки настільки вразливі до залежності? Чому підлітки поводяться так і вживають наркотики? Чому наркотики розпочинаються так рано в підлітковому віці і чому обсяг цієї національної статистики все ще зростає?

По статистиці дев’ять з десяти людей із залежністю від психоактивних речовин  починають вживати ще до того, як їм виповнюється 18 років. Насправді, зловживання наркотиками до 15 років може змусити людину в вживати наркотичних речовин на постійній основі і пізніше в житті.

Ми часто розглядаємо підлітків як безвідповідальних або незрілих, не усвідомлюючи, що за їх поведінкою майже завжди є біологічне чи хімічне пояснення. У підлітковому віці в мозку відбуваються різні зміни. Він розвивається, «перевстановлює проводку» і, врешті-решт, готує підлітка покинути будинок і стати незалежним. Але це незавершена робота. Принаймні до 25 років мозок не дозріває повністю. І хоча це повторне моделювання відбувається, підлітки одночасно неминуче стають схильними до певних ризиків, таких як залежність.

У наші підліткові роки область мозку, найбільш відповідальна за міркування, значно зростає. Це зростання, однак, скорочується, коли ми досягаємо підліткового віку, роблячи префронтальну кору (частину, яка контролює нашу здатність приймати продумані, відповідальні рішення) менш активною в молодому віці. Не обов'язково, що підлітки дійсно хочуть мати цю ризиковану поведінку. Скоріше, їхній мозок підказує їм, що наслідки не обов’язково мають значення. Насправді підлітки не мають повного контролю над своїми імпульсами, і це наражає їх на підвищений ризик прийняття невдалих рішень, що становить велику загрозу для ранньої наркоманії та алкогольної залежності.

НАРКОМАНІЯ - це хронічне захворювання мозку, яке довгий час характеризувалося імпульсивною, неконтрольованою поведінкою та постійною причетністю людини до вживання наркотичних речовин, незважаючи на будь -які негативні наслідки (подібно до підліткового мислення). Це захворювання мозку, оскільки ліки буквально змінюють структуру та функцію мозку людини при тривалому вживанні. Наркотики фізично створюють низку змін в мозку людини, починаючи з визнання задоволення і закінчуючи компульсивним потягом шукати і знову вживати наркотик. Він не тільки змінює мозок, він повністю змінює людину.

Наркотики швидко вступають в організм людини. Вони створюють міст прямо до системи винагороди мозку і дають користувачеві його "кайф". Після вживання наркотиків мозок переповнюється дофаміном - хімічною речовиною, яка виробляє великі ейфоричні ефекти у людини. При прийомі наркотиків може виділятися від 2 до 10 разів більше кількості дофаміну в мозку, ніж природні винагороди, такі як їжа та секс. Мозок створює спогади про це швидке задоволення, формує умовну реакцію, а потім призводить до повторного використання і знову отримує те саме задоволення.

У підлітків рівень дофаміну є лише вихідним показником, що пояснює їх постійну нудьгу та потребу пробувати щось нове. Коли вони це роблять, кількість дофаміну, що виділяється в їх мозку, насправді набагато вище, ніж у дорослих. Поєднайте це з неодноразовим вживанням наркотиків і тим, що підлітки вже схильні до авантюр і ризикованої поведінки, і у вас є рецепт залежності в майбутньому.

Доктор Френсіс Дженсен з Бостонської дитячої лікарні пояснює: «Розвиток мозку активно протікає навіть у підлітковому мозку, і якщо ви додасте наркотики поверх цього, ви можете змінити траєкторію розвитку мозку».

Хоча нам слід продовжувати розглядати залежність як хворобу мозку, ми також повинні розглядати її як форму навчання у тому сенсі, що вона дійсно відбиває мозок підлітка. Оскільки їхній мозок не повністю розвинений, а також тому, що вони не можуть повністю обґрунтувати свої рішення, підлітки більш схильні до розвитку розладу вживання наркотичних речовин і розвивають його набагато швидше, ніж дорослі.

Сьогодні підлітки часто занурюються у певний стереотип і не сприймаються настільки серйозно, як слід, незважаючи на те, що вони є наступним найвпливовішим поколінням. Тим не менш, це роки, до яких дорослі, а особливо батьки, повинні ставитися найсерйозніше: на мозок підлітків у нашій присутності та поза ним щодня сильно впливає, як біологічніфактори, так і навколишнє середовище. Важливо, щоб ми впливали на них якнайкраще.