ЩО ТАКЕ ОБСЕСИВНО- КОМПУЛЬСИВНИЙ РОЗЛАД?

Обсесивно-компульсивний розлад (ОКР) - це психічна хвороба, яка викликає постійні, нав'язливі та небажані думки (обсесії) або бажання робити щось знову і знову (компульсії).

 ОКР - це не такі звички, як гризти нігті або думати негативні думки. Нав'язливою думкою може бути те, що певні цифри або кольори є "добрими" чи "поганими". Нав'язливою звичкою може бути миття рук сім разів після дотику до чогось, що може бути брудним. Хоча ви можете не хотіти думати або робити ці речі, ви відчуваєте безсилля і не можете зупинитися.

У кожного є звички або думки, які іноді повторюються. Люди з ОКР мають думки чи дії, які: (займають щонайменше годину на день, це поза вашим контролем, ці думки втручаються у роботу, соціальне життя чи іншу сферу життя).

 ТИПИ ТА СИМПТОМИ ОКР:

 ОКР буває у багатьох формах, але більшість випадків підпадає принаймні до однієї з чотирьох загальних категорій:

 1. Перевірка: наприклад- замки, сигналізація, духовка або вимикачі світла, або думка, що у вас такий стан здоров’я, як вагітність чи шизофренія.

 2. Забруднення: страх перед речами, які можуть бути брудними, або примус прибирати.

 3. Психічне забруднення передбачає відчуття, що з вами поводились як із брудом.

 4. Симетрія та впорядкованість, необхідність мати речі, вибудовані певним чином.

5.  Роздуми та настирливі думки, одержимість лінією думок. Деякі з цих думок можуть бути жорстокими або тривожними.

 

ОДЕРЖИМІСТЬ І ПРИМУС

Багато людей, які страждають на ОКР, знають, що їх думки та звички не мають сенсу. Вони роблять їх не тому, що їм подобається, а тому, що вони не можуть кинути. І якщо вони зупиняються, їм стає так погано, що вони починають знову.

НАВ'ЯЗЛИВІ ДУМКИ МОЖУТЬ ВКЛЮЧАТИ:

Турбота про себе чи інших людей, які постраждали.

Постійне усвідомлення моргання, дихання або інших відчуттів тіла.

Підозра в тому, що партнер невірний, без підстав.

НАВ'ЯЗЛИВІ ЗВИЧКИ МОЖУТЬ ВКЛЮЧАТИ:

Виконання завдань у певному порядку кожного разу або певної “хорошої” кількості разів.

Потрібно рахувати такі речі, як сходинки чи пляшки.

Страх торкатися дверних ручок, користуватися громадськими туалетами чи потиснути один одному руки.

ПРИЧИНИ ОКР ТА ФАКТОРИ РИЗИКУ

Лікарі не впевнені, чому деякі люди страждають на ОКР, а деякі ні. Стрес може погіршити симптоми. ОКР трапляється трохи частіше у жінок, ніж у чоловіків. Симптоми часто з’являються у підлітків або молодих людей.

 ФАКТОРИ РИЗИКУ ВКЛЮЧАЮТЬ:

Фізичні відмінності в певних частинах мозку.

Депресія, тривога або затяжні стреси.

Досвід травматизму.

Історія фізичного або сексуального насильства в дитинстві.

Іноді у дитини може спостерігатися ОКР після стрептококової інфекції. Це називається дитячими аутоімунними нейропсихіатричними розладами, пов'язаними зі стрептококовими інфекціями, або PANDAS.

ДІАГНОСТИКА ОКР

Ваш лікар може зробити фізичний огляд та аналіз крові, щоб переконатися, що щось інше не викликає ваших симптомів. Лікар також поговорить з вами про ваші почуття, думки та звички.

ЛІКУВАННЯ ВКЛЮЧАЄ:

    -Психотерапія. Когнітивна поведінкова терапія може допомогти змінити ваші моделі мислення. Ваш лікар поставить вас у ситуацію, покликану створити тривогу або викликати примус. Ви навчитеся зменшувати, а потім припиняти свої думки чи дії щодо ОКР.

    -Розслаблення. Прості речі, такі як медитація, йога та масаж, можуть допомогти при стресових симптомах ОКР.

    -Ліки. Психіатричні препарати, які називаються селективними інгібіторами зворотного захоплення серотоніну, допомагають багатьом людям контролювати нав'язливі ідеї та примус. Для початку може знадобитися від 2 до 4 місяців. Якщо у вас все ще є симптоми, лікар може призначити вам антипсихотичні препарати.

     -Нейромодуляція. У рідкісних випадках, коли терапія та ліки не мають достатньої різниці, лікар може поговорити з вами про пристрої, що змінюють електричну активність у певній ділянці мозку. Один із видів- транскраніальна магнітна стимуляція, схвалений FDA для лікування ОКР. Він використовує магнітні поля для стимуляції нервових клітин. Більш складна процедура, глибока стимуляція мозку, використовує електроди, які імплантують у вашу голову.

    -TMS (транскраніальна магнітна стимуляція). Блок TMS - це неінвазивний пристрій, який тримається над головою для індукції магнітного поля. Він націлений на певну частину мозку, яка регулює симптоми ОКР.