ЧИ КУРІННЯ КАЛЬЯНУ БЕЗПЕЧНІШЕ, НІЖ КУРІННЯ СИГАРЕТ?

 КУРІННЯ КАЛЬЯНУ НЕ БЕЗПЕЧНІШЕ, НІЖ КУРІННЯ СИГАРЕТ! 

Також відомий як наргіле, кальян або гоза.  Кальян - це водопровідна труба з димовою камерою, мисочкою, трубою та шлангом. Спеціально виготовлений тютюн нагрівається, і дим проходить через воду, а потім проходить через гумовий шланг до мундштука.

Тютюн у кальянній трубі не менш токсичний, ніж у сигареті, і вода в кальяні не відфільтровує токсичні інгредієнти тютюнового диму. Курники кальяну насправді можуть вдихати більше тютюнового диму, ніж курці сигарет, через велику кількість диму, який вони вдихають за один сеанс куріння, який може тривати до 60 хвилин.

Незважаючи на те, що дослідження куріння кальяну все ще з’являються, дані свідчать, що це несе в собі багато небезпек:

Кальянний дим містить високі рівні токсичних сполук, включаючи смолу, окис вуглецю, важкі метали та хімічні речовини, що викликають рак (канцерогени).  Кальянний дим також містить інші шкідливі хімічні речовини, включаючи нікотин, забруднювачі повітря, легкі органічні хімікати, поліциклічні ароматичні вуглеводи, акролеїн, свинець, кадмій та миш'як, які можуть впливати на серцево -судинну систему. Насправді, курці кальяну зазнають більшого впливу чадного газу та диму, ніж курці сигарет.

Як і куріння сигарет, куріння кальяну пов’язане з раком легенів та порожнини рота, хворобами серця та іншими серйозними захворюваннями.

Куріння кальяну доставляє приблизно таку ж кількість нікотину, як і куріння сигарет, що, можливо, призводить до тютюнової залежності.

Кальянний дим становить небезпеку, пов’язану з пасивним курінням.

Кальянні труби, які використовуються в кальянних барах та кафе, не чистять належним чином, ризикуючи розповсюдженням інфекційних захворювань.

 

"Багато молодих людей помилково вважають, що куріння тютюну з кальяну є менш шкідливим, ніж куріння сигарет, тому що тютюн, фільтрується через воду, але немає ніяких наукових доказів, які б підтверджували це твердження", - сказав професор Луїсвільського університету Аруні Батнагар. НАС.

Бхатнагар зазначив, що куріння кальяну викликає звикання і може призвести до вживання інших тютюнових виробів, таких як сигарети.

На відміну від сигаретного тютюну, кальянний тютюн,  продається не у чистому вигляді а із різними фруктовими та іншими ароматами, що подобається молодшій аудиторії. Тобто окрім усіх шкідливих речовин, що були перераховані в складі є ароматизатори та барвники.

Крім того, оскільки багато людей палять кальян у вітальнях та кафе, це сприймається як соціальна діяльність та менше формує звички. Серед споживачів кальяну існує помилкова думка, що цей спосіб вживання тютюну нешкідливий.