Енергетичні напої. В чому небезпека?

За останнє десятиліття енергетичні напої зросли у популярності серед підлітків та дорослих. Поставлене кричущими гаслами та обіцянками кращої уваги та ефективності, не дивно, що 34% молодих людей у віці 18-24 років регулярно їх споживають.

Енергетичні напої - це потенційні ризики для здоров’я, пов’язані з вживанням занадто великої кількості кофеїну ті інших речовин, які входять до складу енергетичного напою.

Більшість енергетичних напоїв зазвичай містять велику кількість кофеїну; додані цукри; вітаміни, такі як вітаміни групи В; та легальні стимулятори, такі як гуарана, таурин (амінокислота) та L-карнітин (речовина в нашому тілі, яка допомагає перетворити жир на енергію).

 

Вплив кофеїну на ваше тіло.

Кофеїн діє на центральну нервову систему протягом 30 хвилин споживання. Він діє як стимулятор, викликаючи вивільнення нейромедіаторів, таких як адреналін, які збільшують пульс та артеріальний тиск. У невеликих дозах кофеїн зазвичай не завдає шкоди. Однак типовий енергетичний напій містить у чотири-п’ять разів більше кофеїну, аніж філіжанка кави. Фахівці рекомендують здоровим людям вживати не більше 400 міліграм кофеїну на день (кількість, яку часто можна побачити лише в одній порції енергетичного напою).

 

Вплив таурину на ваше тіло.

Таурин - це амінокислота, яка служить стимулятором для підвищення фізичної та розумової працездатності. Незважаючи на те, що наш організм може виробляти його природним шляхом, таурин надходить з їжею, особливо з м’яса та морепродуктів. Однак дослідники виявили, що споживання лише одного енергетичного напою може збільшити щоденне споживання таурину в 6-16 разів. У поєднанні з кофеїном в енергетичних напоях таурин може підвищити кров'яний тиск і пульс. За даними Товариства з вивчення та профілактики вроджених вад, велика кількість таурину може також пагубно вплинути на розвиток нервової системи підлітка.

 

Вплив надмірної кількості цукру на ваше тіло.

Не думайте про енергетичні напої, як про напої для фітнесу. Вони можуть подарувати вам велику кількістю зайвих калорій і цукру, що призводить до ожиріння, діабету 2 типу та серцевих захворювань. Враховуйте: банка Monster Energy містить 233 калорії та 56 грамів цукру!!!! Американська асоціація серця пропонує людям обмежити споживання цукру від 25 до 36 грамів на день. Проблема висококалорійних напоїв / напоїв з високим вмістом цукру полягає в тому, що з ними дуже легко вжити багато калорій, навіть не підозрюючи про це.

 

Надмірне споживання енергетичних напоїв може стати причиною потреби у невідкладній медичній допомозі.

Ризики для здоров'я, пов'язані з енергетичними напоями, є більш серйозними у тих, у кого високий кров'яний тиск або проблеми з серцем. Проблеми, що виникають часто пов’язані із зневодненням, судомами та небезпечно високим кров’яним тиском. Вживання великої кількості енергетичних напоїв згодом може призвести до таких небезпечних ускладнень, як інфаркт міокарда та інсульт.  Загалом, кількість потребуючих невідкладної допомоги, пов’язаних з енергетичними напоями, подвоїлася з 10 000 до 20 000 відвідувань на рік