Соціальний тривожний розлад: більше, ніж просто сором'язливість.

Ви дуже боїтеся, що вас засудять? Ви дуже сором'язливі в повсякденних соціальних ситуаціях? Ви уникаєте знайомств з новими людьми?

Якщо ви переживаєте таке відчуття протягом як мінімум шести місяців і ці почуття заважають вам виконувати повсякденні завдання - наприклад, розмовляти з людьми на роботі або в школі, - можливо, у вас соціальний тривожний розлад.

Соціальний тривожний розлад (так звана соціальна фобія) - це стан психічного здоров'я. Це сильний, стійкий страх бути поміченим і засудженим іншими. Цей страх може вплинути на роботу, навчання та інші повсякденні справи. Це може навіть ускладнити пошук і підтримку друзів. Але соціальний тривожний розлад не повинен заважати вам розкрити свій потенціал. Лікування може допомогти вам подолати симптоми.

Соціальний тривожний розлад - поширений тип тривожного розладу. Людина з тако. фобією відчуває симптоми тривоги або страху в певних або всіх соціальних ситуаціях, таких як знайомство з новими людьми, побачення, співбесіду при прийомі на роботу, відповідь на питання в класі або необхідність поговорити з касиром в магазині. Виконання повсякденних справ на людях -  їжа або пиття на очах у інших або користування громадським туалетом - також викликає занепокоєння або страх. Людина боїться, що його образять, засудять або висміють

Страх, який люди з соціальним тривожним розладом відчувають в соціальних ситуаціях, настільки сильний, що вони не можуть управляти ним. В результаті цей страх заважає ходити на роботу, відвідувати школу або займатися повсякденними справами. Люди з соціальним тривожним розладом можуть турбуватися про певні речі протягом кількох тижнів, перш ніж вони відбудуться. Іноді вони в кінцевому підсумку уникають місць або подій, де, на їхню думку, їм, можливо, доведеться зробити щось, що їх збентежить.

Соціальний тривожний розлад зазвичай починається в молодому віці у дуже сором'язливих людей.

Ця фобія не рідкість, дослідження показують, що цим захворюванням страждають близько 7 відсотків населення. Без лікування соціальний тривожний розлад може тривати багато років або все життя, не дозволяючи людині повністю реалізуватися.

 

 Які ознаки і симптоми соціального тривожного розладу?

Коли вам доводиться виступати перед іншими людьми або перебувати поруч з ними, люди з соціальним тривожним розладом мають тенденцію:

Виникнення рум'янцю, збільшене потовиділення, тремтіння рук, прискорене серцебиття або відчуття «порожнечі в голові», почуття нудоти або тягаря в животі.

Такі люди уникають зорового контакту, говорять занадто м'яким і тихим голосом.

Таким людям страшно і важко бути з іншими людьми, особливо з тими, яких вони ще не знають, і їм важко розмовляти з ними, навіть якщо вони хотіли б.

Люди з соціальною фобією звичкли бути дуже сором'язливими перед іншими людьми і відчувати себе ніяково і незручно, зайвими. Вони бояться, що інші люди їх засудять тому тримаються подалі від місць, де є інші люди.

Що викликає соціальний тривожний розлад?

Соціальне тривожний розлад іноді передається у спадок, але ніхто точно не знає, чому у одних членів сім'ї він є, а в інших ні. Дослідники виявили, що кілька частин мозку пов'язані зі страхом і тривогою. Деякі дослідники вважають, що неправильне розуміння поведінки інших може грати роль у виникненні або погіршенні соціальної тривожності. Наприклад, ви можете подумати, що люди дивляться на вас або супляться, хоча насправді це не так. Недостатньо розвинені соціальні навички - ще один можливий фактор соціальної тривожності. Наприклад, якщо у вас недостатньо розвинені соціальні навички, ви можете розчаруватися після розмови з людьми і турбуватися про те, що це повториться в майбутньому. Дізнавшись більше про страх і тривогу в мозку, вчені зможуть розробити більш ефективні методи лікування. Дослідники також шукають способи, в яких стрес і фактори навколишнього середовища можуть відігравати певну роль.

Як лікується соціальний тривожний розлад?

Спочатку поговоріть зі своїм лікарем про свої симптоми. Ваш лікар повинен провести огляд і запитати вас про історію вашого здоров'я, щоб переконатися, що ніякі фізичні проблеми не викликають ваших симптомів.  Першим кроком до ефективного лікування є постановка діагнозу.

Соціальний тривожний розлад зазвичай лікується за допомогою психотерапії, ліків або і того, і іншого. Поговоріть зі своїм лікарем про найбільш актуальне для вас лікуванні.

Когнітивно-поведінкова терапія (КПТ), особливо корисна для лікування соціального тривожного розладу. КПТ навчає вас різним способам мислення, поведінки і реакції на ситуації, які допомагають вам менше турбуватися і боятися. Це також може допомогти вам вивчити і застосувати на практиці соціальні навички. Також можливо буде запропонована групова терапія.

Групи підтримки

Багато людей з соціальної тривожністю також знаходять корисним групи підтримки. У групі людей, які страждають соціальним тривожним розладом, ви можете отримати неупереджений і чесний зворотній зв'язок про те, як вас бачать інші в групі. Ви також можете дізнатися, як інші люди з соціальним тривожним розладом підходять і долають страх соціальних ситуацій.

Ліки від тривожності дуже сильні і відразу ж починають діяти, щоб зменшити почуття тривоги; однак ці ліки зазвичай не приймаються протягом тривалого часу. У людей може розвинутися толерантність, якщо їх приймати протягом тривалого періоду часу, і для досягнення того ж ефекту можуть знадобитися все більш і більш високі дози. Деякі люди можуть навіть стати залежними від них. Щоб уникнути цих проблем, лікарі зазвичай призначають заспокійливі ліки на короткі періоди часу, що особливо корисно для літніх людей.

Антидепресанти в основному використовуються для лікування депресії, але вони також корисні при симптомах соціального тривожного розладу. На відміну від ліків від тривожності, вони можуть почати діяти через кілька тижнів. Антидепресанти також можуть викликати побічні ефекти, такі як головний біль, нудота або порушення сну. Ці побічні ефекти зазвичай не є серйозними для більшості людей, особливо якщо доза починається з низькою і поступово збільшується з плином часу.

Ваш лікар буде працювати з вами, щоб підібрати найкращі ліки, дозу і тривалість лікування. Багато людей з соціальним тривожним розладом досягають найкращих результатів при поєднанні ліків і КПТ або інших психотерапевтичних методів.

Не припиняйте лікування занадто швидко. І психотерапія, і ліки можуть бути досить тривалими. Здоровий спосіб життя також допомагає боротися з тривогою. Переконайтеся, що ви досить спите і займайтеся спортом, дотримуйтеся здорової дієти і звертайтеся за підтримкою до сім'ї і друзів, яким ви довіряєте.