Розлад, пов'язаний з вживанням психоактивних речовин (SUD), являє собою складний стан, при якому відбувається неконтрольоване вживання речовини, незважаючи на шкідливі наслідки. Люди з SUD приділяють велику увагу вживанню певних речовин, таких як алкоголь, тютюн або заборонені наркотики до такої міри, що здатність людини функціонувати в повсякденному житті порушується. Люди продовжують вживати цю речовину, навіть якщо знають, що вона викликає або викличе проблеми. Найбільш серйозні SUD іноді називають залежностями.

 Люди з розладом, пов'язаним з вживанням психоактивних речовин, можуть мати спотворене мислення та поведінку. Зміни в структурі та функціях мозку - це те, що викликає у людей сильну тягу до їжі, зміни особистості і інші види поведінки. Дослідження зображень мозку показують зміни, які пов'язані з навчанням, пам'яттю і поведінковим контролем.

 Періодичне вживання психоактивних речовин може викликати зміни в роботі мозку. Ці зміни можуть тривати довго після того, як зникнуть безпосередні ефекти речовини, або, іншими словами, після періоду інтоксикації. Симптоми інтоксикації у різних речовин різні.

 Коли у когось є розлад, пов'язаний з вживанням психоактивних речовин, у них зазвичай виробляється толерантність до цієї речовини, що означає, що їм потрібна більша кількість, щоб відчути ефект.

 

За даними Національного інституту по боротьбі зі зловживанням наркотиками, люди починають вживати наркотики з різних причин, в тому числі:

   -щоб відчувати себе добре - почуття задоволення, «кайфу» або «сп'яніння»

   -щоб відчути себе краще - зняти стрес, забути про проблеми 

   -щоб робити краще - покращувати продуктивність або мислення

   -цікавість і тиск з боку однолітків або експерименти

 

Крім речовин, у людей може розвинутися пристрасть до поведінки, наприклад до азартних ігор (ігрове розлад).

 Люди із залежністю від психоактивних речовин і поведінковою залежністю можуть усвідомлювати свою проблему, але не можуть зупинитися, навіть якщо захочуть і спробують це зробити. Залежність може викликати фізичні і психологічні проблеми, а також проблеми в міжособистісному спілкуванні, наприклад, з членами сім'ї і друзями або на роботі. 

СИМПТОМИ РОЗЛАДУ, ПОВ'ЯЗАНОГО З ВЖИВАННЯМ ПСИХОАКТИВНИХ РЕЧОВИН, ЗГРУПОВАНІ  В ЧОТИРИ КАТЕГОРІЇ:

 1. Порушення контролю: тяга або сильне бажання вжити речовину; бажання або невдалі спроби скоротити або контролювати вживання психоактивних речовин

 2. Соціальні проблеми: вживання психоактивних речовин призводить до невиконання основних завдань на роботі, в школі або вдома; соціальні, робочі або розважальні заходи припиняються або скорочуються через вживання психоактивних речовин

 3. Ризиковане вживання: речовина використовується в небезпечних умовах; продовження використання, незважаючи на відомі проблеми

 4. Ефекти ліків: толерантність (необхідність у великих кількостях для отримання того ж ефекту); симптоми відміни (різні для кожної речовини)

ЯК ЛІКУЄЯТЬСЯ РОЗЛАД, ПОВ'ЯЗАНИЙ З ВЖИВАННЯМ ПСИХОАКТИВНИХ РЕЧОВИН?

Доступні ефективні методи лікування розладів, пов'язаних з вживанням психоактивних речовин.

Перший крок - це усвідомлення проблеми. Процес одужання може бути відкладений, якщо людина НЕ усвідомлює проблемне вживання психоактивних речовин. Незважаючи на те, що втручання зацікавлених друзів і родичів часто дозволяє швидко почати лікування, звернення до фахівців завжди вітається і заохочується.

Медичний працівник повинен провести формальну оцінку симптомів, щоб визначити, чи присутній розлад, пов'язаний з вживанням психоактивних речовин. Всі пацієнти можуть отримати користь від лікування, незалежно від того, чи є захворювання легким, помірним або важким. 

 Оскільки SUD впливає на багато аспектів життя людини, часто потрібно кілька видів лікування. Для більшості найбільш ефективна комбінація ліків та індивідуальної або групової терапії. Підходи до лікування, що враховують конкретну ситуацію людини і будь-які супутні медичні, психіатричні і соціальні проблеми, є оптимальними для забезпечення сталого одужання.

Ліки використовуються для контролю тяги до наркотиків, алкоголю, полегшення симптомів абстиненції і запобігання рецидивів. Психотерапія може допомогти людям з SUD краще зрозуміти свою поведінку і мотивацію, підвищити самооцінку, впорається зі стресом і вирішити інші психіатричні проблеми.

План одужання індивідуальний для конкретних потреб людини і може включати стратегії, що виходять за рамки формального лікування. Вони можуть включати:

 1. Госпіталізація для лікування абстинентного синдрому (детоксикація)

 2. Терапевтичні спільноти (строго контрольована середа, вільна від наркотиків).

 3. Амбулаторне лікування та психотерапія

 4. Лікування в стаціонарі ( «реабілітація»)

 5. Багато людей знаходять корисними групи взаємодопомоги (Анонімні Алкоголіки, Анонімні Наркомани, SMART Recovery).

 6. Групи самодопомоги, в які входять члени сім'ї (сімейні групи)