Куріння призводить до раку?

 У тютюновому димі тисячі хімічних речовин. З них відомо, що сотні є шкідливими токсинами, а понад 65 - причиною раку. З огляду на таку ступінь впливу такої кількості токсинів та хімічних речовин, що викликають рак, не дивно, що куріння сигарет буде визнано причиною багатьох видів онкологій.

 Але цей прямий вплив канцерогенів, які є речовинами, що можуть викликати рак, - не єдиний спосіб, яким сигаретний дим сприяє ризику онкології. Куріння сигарет також впливає на важливі функції організму, які можуть послабити захисні сили організму проти раку. Наприклад, куріння сигарет викликає загострення запалення, яке є фактором ризику раку та багатьох інших захворювань. Враховуючи таку комбінацію факторів, куріння сигарет сприяє прогресуванню раку від найдавніших передракових стадій аж до росту та поширення пухлини.

 Ось що потрібно знати про те, як куріння сигарет та інші форми вживання тютюну збільшують ризик онкології, і де можна знайти допомогу, щоб кинути палити.

 

З: Чи збільшує куріння сигарет ризик раку і на скільки?

В: Так, звичайно. Більшість людей знає, що куріння сигарет є переважною причиною раку легенів. Але менш відомо, що куріння сигарет викликає багато інших видів раку, включаючи рак сечового міхура, рак шийки матки, колоректальний рак, рак стравоходу, рак нирок, рак гортані та підглотки, рак печінки, рак порожнини рота та ротоглотки, та підшлункової залози.

 

У середньому збільшення ризику раку внаслідок куріння сигарет дуже велике, але визначення розміру збільшення ризику залежить від кількох факторів. Ризик раку внаслідок куріння сигарет залежить від дози, що означає, що ризик людини зростатиме залежно від таких факторів, як кількість сигарет, які вона викурює на день, і скільки років вона курила. Ризик також залежить від виду раку. Наприклад, у порівнянні з людьми, які ніколи не курили сигарети, нинішній курець має у 25 разів більший ризик раку легенів та у 2 рази більший ризик раку сечового міхура. Це дуже вражаюче збільшення ризику, але підвищений ризик раку легенів набагато більший, ніж при раку сечового міхура.

 

З: Чи збільшує ризик раку використання електронних сигарет, які також називають вейпінгом?

В: Це критичне питання, але, на жаль, зараз на це питання дуже важко відповісти. Ми так багато знаємо про ризики раку від куріння, тому що епідемія куріння розпочалася на початку 1900 -х років, тому у нас є десятилітні досліджень, які покращили наше розуміння. Вам може бути важко повірити, але в середині 1900-х років куріння сигарет вважалося безпечним, подібно до жувальної гумки.

 

На відміну від цього, електронні сигарети існують близько 10 років, і за цей час продукція вже сильно змінилася. Потрібно ще багато років, даних та  досліджень, щоб визначити, чи можно впевнено казати про вплив такого роду куріння на розвиток онкології.

 Ми знаємо, що хімічні речовини, що викликають рак, такі як нікель та кадмій, були виявлені у парі електронних сигарет. На підставі цього спостереження та доказів лабораторних досліджень існує велика ймовірність того, що електронні сигарети, що випаровують, можуть збільшити ризик раку у людей. Це є вагомим обґрунтуванням для того, щоб діти та підлітки ніколи не користувалися електронними сигаретами.

 

Існують докази того, що електронні сигарети ефективно допомагають курцям кинути палити сигарети.

 

Але зараз більшість сучасних доказових оцінок роблять висновок, що добре перевірені та найбезпечніші стратегії відмови від куріння, такі як консультування та прийом ліків для припинення куріння (наприклад, нікотинова замісна терапія), є найкращими варіантами для відмови від куріння. Електронні сигарети не схвалені з метою кинути палити, і існують ризики, пов'язані з використанням електронних сигарет.

З: Якщо я вже курю, чи пізно припинити курити, щоб знизити ризик раку?

В: Це хороша новина: ніколи не пізно кинути палити, і це зменшить ризик раку. Тож якщо вам здається, що вже пізно, це не так - ще є надія! Це вірно навіть після діагнозу рак або серцевих захворювань. Ви все ще можете збільшити свої шанси на довше життя. Як тільки всі ці токсини та хімічні речовини, що викликають рак, щодня перестають надходити у ваше тіло у високих дозах, ви обов’язково поліпшите своє здоров’я.

 

З: Який найкращий спосіб кинути палити?

В: Те, що працює найкраще, буде відрізнятися від людини до людини. Але те, що важливо знати кожному курцю, це те, що існує багато варіантів, які допоможуть вам кинути палити. Ці варіанти були ретельно досліджені і відомі як ефективні, тому не бійтеся їх використовувати.

 

Варіанти припинення куріння включають консультування використання ліків, наприклад, замісну терапію нікотином (пластир, гумка, пастилка та інші форми), бупропіон (кілька торгових марок) та вареніклін. Дослідження показали, що в середньому курець має найбільшу ймовірність успішно кинути курити, поєднуючи консультування з ліками від куріння.