ТУТ 5 ПРИЧИН, ЧОМУ ...

Всім відомо, що куріння дуже шкідливе (проте, близько 28 відсотків дорослих все ще курять). Куріння завдає незворотної серйозної шкоди здоров'ю людей у   вигляді респіраторних захворювань, хвороб серця, онкології, ускладнень інших захворювань.

Хоча багато хто до цих пір вважає куріння корисним і розслаблюючим. Давайте подивимося на деякі причини:

По перше, давайте поглянемо на біохімію і фізіологію куріння. Нікотин - це отрута, паралітик і стимулятор. Ви закурюєте сигарету, глибоко вдихаєте, а потім видихаєте, довго і повільно. Протягом семи секунд глибокий вдих і видих збільшують приплив крові і кисню до серця, і тіло розслабляється. Це не через сигарету, а через тривале повільне дихання! Досить простого глибокого вдиху чистого повітря. На жаль, коли ми вдихаємо нікотин відбувається зовсім інша дія. У момент першого вдиху нікотин стимулює центри задоволення в мозку - ті ж центри, на які націлений кокаїн. Нікотин біохімічно попереджає печінку про випуск цукру в кровотік. Підвищений рівень цукру в крові приносить фізичний підйом. У цей момент нікотин також стимулює нервову систему, викликаючи викид адреналіну в організм. Адреналін викликає прискорене серцебиття і дихання, подвоюючи це відчуття напруги. До теперішнього часу ви відчайдушно потребуєте нової сигарети, яка, як ви наполягаєте, буде розслабляти!

По-друге, ви можете подумати, що куріння допомагає знизити стрес і зняти напругу. Куріння допомагає курцям заспокоїтися і зменшити занепокоєння. Коли ви візуалізуєте або думаєте про розслаблення, що приходить вам в голову? Зазвичай це ефект опущених плечей, невелику перерву в роботі чи навчанні під час викурювання сигарети.

По-третє, нікотин стимулює мозок вивільняти «дофамін», який пов'язаний з приємними відчуттями, і ви швидко звикаєте до регулярного куріння.

Зрештою, курцеві необхідно підвищувати рівень нікотину, щоб відчувати себе «нормальним». Насправді відбувається наступне: коли вміст нікотину в крові падає нижче певного рівня; ви починаєте жадати сигарети. Ця тяга змушує вас відчувати "стрес" до тих пір, поки тяга не зникне. Полегшення, яке ви відчуваєте, коли ця тяга нарешті задовольняється, - це почуття, яке ви зазвичай помилково приймаєте за «розслаблення».

Насправді це випадок змішаних сигналів; нікотин також впливає на нейротрансмісію (NT). NT - це рідина, яка передає сигнали між нервовими закінченнями. У разі куріння нікотин перетворює застережливий сигнал про те, що тіло піддається стресу, в протилежний сигнал, що тіло більш розслаблено.

Хоча вищесказане «в цілому» вірно, ми повинні погодитися з тим, що деякі люди курять тільки під час роботи в строк, деякі курять тільки 2 рази в день і так далі.

Нарешті, ви можете відчути, що куріння піднімає настрій, допомагає зосередитися, тримає вас в тонусі і надає душевну силу, але вірно протилежне. Годування нікотинової залежності, очевидно, зверне ці ефекти і змусить вас відчувати себе спокійніше, і тому ви починаєте асоціювати куріння з почуттям розслабленості.

Насправді відбувається те, що протягом кількох годин або навіть хвилин після останньої сигарети ви починаєте відчувати ефект відміни нікотину. У вас можуть бути проблеми з концентрацією уваги, ви можете відчувати себе сварливим або збудженим.

Як курець, ви можете подумати, що куріння розслабляє. Однак закурювати сигарету кожного разу, коли ви відчуваєте стрес або тиск, - це дуже нездорова і неадаптивная стратегія виживання. Методи управління стресом, такі як роздуми про щасливі події в житті, глибоке дихання і розтяжка, - набагато кращі способи зробити життя більш спокійним, здоровим, щасливим і продуктивним.

Відмова від куріння - це повернення до повноцінного життя