Співзалежність можна визначити як нездорову залежність від іншої людини в стосунках. Зокрема, людини, що бореться з алкоголізмом. Співзалежність може виникати в романтичних стосунках, дружбі або відносинах батьків і дітей. Звернення за лікуванням від алкоголізму і співзалежності може змінити життя залежної людини, а також тих, що оточують його людей.

 ЩО ТАКЕ АЛКОГОЛІЗМ?

Алкоголізм, який також називають алкогольною залежністю, є найважчою формою розладу вживання алкоголю. Це коли вживання алкоголю стає щоденною звичкою. Хтось може виявити, що вони не можуть функціонувати, не пивши.

 Алкоголізм впливає на фізичне здоров'я людини, психічне  та особисте життя. Від стосунків до робочих зобов’язань. Розлад вживання алкоголю може заподіяти багато болю та проблем.

Люди, які перебувають у стосунках із тими, хто страждає від вживання алкоголю, можуть стати співзалежними. Залежність від людини, яка страждає на алкоголізм, може призвести до нездорового зосередження уваги на потребах іншої людини над власними. Це може створити токсичний цикл у житті обох людей. Визнання ознак алкоголізму та співзалежності може вам допомогти, і кохана людина звільниться від циклу, вирішивши звернутися за допомогою.

 

ОЗНАКИ АЛКОГОЛІЗМУ

Існує багато симптомів та ознак, на які слід звернути увагу, оцінюючи, чи є проблема алкоголізму чи ні. На щастя, розуміння цих симптомів дає вам перевагу. Чесність із собою дозволяє зробити перший крок у зміні свого життя на краще.

Визнавши проблему, ви можете вжити заходів для її вирішення. Ці симптоми різняться від людини до людини, але вони, як правило, включають:

  -Відчуття неможливості контролювати вживання алкоголю

  -Ізоляція від соціальної діяльності та близьких людей

  -Вживання алкоголю в небезпечних ситуаціях, таких як керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння

  -Виділення значного часу та ресурсів для пиття

  -Розвиток толерантності до алкоголю (для досягнення бажаного ефекту потрібно більше речовини)

  -Інтенсивна тяга до алкоголю, коли не п’єш

  -Проблеми, що виникають на роботі, вдома чи в школі через вживання алкоголю

ЩО ТАКЕ СПІВЗАЛЕЖНІСТЬ?

Созалежність - це тип дисфункціональних відносин, коли самооцінка та емоційні потреби людини стають залежними від іншої людини. Співзалежна особа може також забезпечити токсичні звички іншої людини.

Здорові стосунки прагнуть мати рівний баланс між -тим, що є та можливостями, коли йдеться про задоволення потреб, а не за пріоритетом потреб одного партнера. У взаємозалежних відносинах виникає дисбаланс сил, який сприяє потребам того, хто приймає, і той, хто дарує.

Іноді ми настільки звикаємо до своїх звичок, особливо не дуже здорових, що забуваємо про інший спосіб життя. Ці запитання призначені вам для того, щоб задати їх, зробивши крок назад і сумлінно ставлячись до ситуації, в якій ви перебуваєте.

 

НАСТУПНІ ЗАПИТАННЯ МОЖУТЬ  ДОПОМОГТИ ВАМ ВИЗНАЧИТИ, ЧИ ПЕРЕБУВАЄТЕ ВИ У ВЗАЄМОЗАЛЕЖНИХ СТОСУНКАХ:

 1. Ваше життя обертається навколо того, щоб робити надзвичайні жертви, щоб задовольнити потреби партнера?

 2. Чи важко сказати «ні», коли ваш партнер висуває вимоги, які вимагають вашого часу та енергії?

 3. Ви постійно турбуєтесь про думку інших про вас?

 4. Ви відчуваєте себе в пастці своїх стосунків?

 5. Ти мовчиш, щоб уникнути проблем з партнером?

 ОЗНАКИ СПІВЗАЛЕЖНОСТІ

Далі наведено перелік симптомів, за якими можна визначити, чи є співзалежність актуальною проблемою у вашому житті. Вам не потрібно мати їх усіх, щоб поставити діагноз.

Ці симптоми включають:

  1. Шукати зовнішнього підтвердження кохання від свого партнера

  2. Постійно занижати свої потреби, щоб задовольнити їх.

  3. Відчувати відповідальність за вчинки та поведінку партнера.

  4. Постійно турбуватись про проблеми вашого партнера.

  5. Настрій партнера впливає на ваш день.

  6. Постійна потреба знати, що ваш партнер робить або думає.

  7. Проблема з вирішенням ваших почуттів і думок, або ви зменшуєте / заперечуєте свої почуття.

 

РОЗВИТОК СПІВЗАЛЕЖНОСТІ

Созалежність та алкоголізм часто співвідносяться.

Чи знали ви, що цей термін був створений для позначення подружжя хворих на алкоголізм? Відносини, в яких людина стає співзалежною від людини, яка бореться з вживанням алкоголю, є реальністю, з якою стикаються багато людей.

 Созалежність - це навчена поведінка. Наприклад, дитина може вирости, ставши свідком нездорових стосунків зі своїми батьками, а потім ненавмисно розвивати ці самі характеристики.

 Як алкогольна залежність впливає на стосунки?

Як і розлади вживання наркотичних речовин, співзалежність не є моральним недоліком або вадою особистості. Швидше, це результат сукупності обставин, які сформували певне сприйняття та відповідні йому звички. Головне - розпізнати ці проблеми, а потім вжити заходів для їх вирішення. Це спочатку допомагає зрозуміти нормальні події, що складаються у відносинах.

 Коли двоє або більше людей стають пов'язаними у відносинах будь-якого виду (робота, романтика, дружба або сім'я), ті, хто у відносинах, виконуватимуть одне або декілька з трьох речей:

  1. Індивід буде розвивати деякі якості іншого.

  2. Індивід візьме на себе роль, яка доповнює якості іншого.

  3. Індивід візьме на себе роль, яка суперечить якостям іншого.

Природньо змінюватися і рости в межах стосунків. Здорові стосунки призведуть до позитивних змін, які додадуть задоволення до життя обох людей. Однак нездорові стосунки завдадуть шкоди обом людям і можуть спричинити токсичний цикл, який, здається, важко розірвати.

 

Що стосується співзалежності та алкоголізму, давайте переформулюємо ці три пункти, викладені вище:

    1. Співзалежний візьме на себе нездорову поведінку людини із залежністю.

    2. Співзалежний візьме на себе роль, яка діє проти нездорової поведінки людини із залежністю.

    3. На щастя, при правильному лікуванні ви можете перейти від співзалежного до незалежного. Ви отримаєте цінні життєві навички та механізми подолання, працюючи із нашими спеціалістами з питань наркоманії та психічного здоров’я. Ще однією перевагою лікування є те, що воно надає вам можливість вивчити свої почуття та дізнатись про основи споживання речовин.

Послуги з лікування алкоголізму та співзалежності

Незалежно від того, чи є ви людиною, яка страждає на алкоголізм, чи незалежною особою, ви маєте силу вжити заходів і змінити своє життя. Наш оздоровчий центр надає членам різноманітні лікувальні послуги та ресурси. Для лікування алкоголізму та взаємозалежності повинен бути якісний підхід до лікування.

 МИ ПРОПОНУЄМО РІЗНОМАНІТНІ ДОКАЗОВІ МЕТОДИ, А ТАКОЖ СПІЛЬНОТУ,  ЯКА ПІДТРИМУЄ ТА ЗАОХОЧУЄ!