Нервова анорексія - часто просто звана анорексією - це порушення харчової поведінки, що характеризується аномально низькою вагою тіла, сильним страхом набрати вагу та спотвореним сприйняттям ваги. Люди, які страждають на анорексію, постійно контролюют вагу та форми, застосовуючи надзвичайні зусилля, які, як правило, значно заважають їхньому життю.

Щоб запобігти набору ваги або продовжувати худнути, люди, які страждають анорексією, зазвичай суворо обмежують кількість їжі, яку вони їдять. Вони можуть контролювати споживання калорій шляхом блювоти після їжі або неправильного використання проносних, дієтичних засобів, діуретиків або клізм. Вони також можуть спробувати схуднути, надмірно вправляючись. Незалежно від того, скільки ваги втрачено, людина продовжує боятися набору ваги.

Анорексія насправді не стосується їжі. Це надзвичайно нездоровий і часом небезпечний для життя спосіб спробувати впоратися з емоційними проблемами. Люди, хворі на анорексію, часто ототожнюють худорлявість із самоцінністю.

Анорексія, як і інші харчові розлади, може охопити все життя і подолати її дуже важко. Але за допомогою лікування людина може краще зрозуміти, ким вона є, повернутися до здорових харчових звичок і змінити деякі серйозні ускладнення анорексії.

Причини

Точна причина анорексії невідома. Як і при багатьох захворюваннях, це поєднання біологічних, психологічних та екологічних факторів.

Біологічний. Хоча поки не ясно, про які гени йде мова, можуть бути генетичні зміни, які роблять деяких людей більш високим ризиком розвитку анорексії. Деякі люди можуть мати генетичну тенденцію до перфекціонізму, чуйності та наполегливості - всі риси, пов’язані з анорексією.

Психологічний. Деякі люди з анорексією можуть мати нав'язливо-компульсивні риси особистості, які полегшують дотримання жорстких дієт і відмову від їжі, незважаючи на голод.

Екологічний. Сучасна західна культура підкреслює худорлявість. Успіх часто ототожнюють із худістю. Тиск з боку однолітків може допомогти розпалити бажання бути худими, особливо серед молодих дівчат.

Фактори ризику

Анорексія частіше зустрічається у дівчат та жінок. Однак у хлопчиків та чоловіків дедалі частіше розвиваються харчові розлади, можливо пов'язані із зростанням соціального тиску.

Анорексія також частіше зустрічається серед підлітків. Тим не менше, люди будь-якого віку можуть захворіти цим розладом харчової поведінки, хоча у тих, хто старше 40 років, це рідко. Підлітки можуть бути більш схильні до ризику через всі зміни, які їх організм переживає під час статевого дозрівання. Вони також можуть зіткнутися з посиленим тиском з боку однолітків і бути більш чутливими до критики або навіть випадкових коментарів щодо ваги або форми тіла.

Певні фактори збільшують ризик анорексії, зокрема:

Дієта та голодування. Дієта є фактором ризику розвитку харчового розладу. Є вагомі докази того, що багато симптомів анорексії насправді є симптомами голоду. Голодування впливає на мозок і впливає на зміну настрою, ригідність мислення, занепокоєння та зниження апетиту. Голодування та втрата ваги можуть змінити спосіб роботи мозку у вразливих людей, що може продовжити обмежувальну харчову поведінку та ускладнити повернення до звичних харчових звичок.

Переходи. Будь то нова школа, дім чи робота; розрив відносин; або смерть або хвороба коханої людини, зміни можуть призвести до емоційного стресу та збільшити ризик анорексії.

Ускладнення

Анорексія може мати численні ускладнення. У найсерйозніший час це може призвести до летального результату. Смерть може настати раптов. Це може бути наслідком ненормальних серцевих ритмів (аритмій) або дисбалансу електролітів - мінералів, таких як натрій, калій і кальцій, які підтримують баланс рідини в організмі.

Інші ускладнення анорексії включають:

Анемія

Проблеми з серцем, такі як пролапс мітрального клапана, порушення серцевого ритму або серцева недостатність

Втрата кісток (остеопороз), збільшення ризику переломів

Втрата м’язів

У жінок відсутність менструації

У чоловіків знижений рівень тестостерону

Шлунково-кишкові проблеми, такі як запор, здуття живота або нудота

Аномалії електролітів, такі як низький вміст калію, натрію та хлориду в крові

Проблеми з нирками

Якщо людина, що страждає анорексією, сильно недоїдає, може пошкодитися кожен орган у тілі, включаючи мозок, серце та нирки. Це пошкодження не може бути повністю виправленим, навіть коли анорексія знаходиться під контролем.

На додаток до маси фізичних ускладнень, люди з анорексією також часто мають інші розлади психічного здоров'я. Вони можуть включати:

Депресія, тривожність та інші розлади настрою

Розлади особистості

Обсесивно-компульсивні розлади

Зловживання алкоголем та речовинами

Самопоранення, думки про самогубство чи спроби самогубства

Профілактика

Немає гарантованого способу запобігти нервову анорексію. Лікарі первинної ланки (педіатри, сімейні лікарі та лікарі-терапевти) можуть бути в хорошому положенні для виявлення ранніх показників анорексії та запобігання розвитку повномасштабної хвороби. Наприклад, вони можуть задавати питання про харчові звички та задоволеність зовнішнім виглядом під час звичайних медичних зустрічей.

Якщо ви помітили, що член родини чи друг має низьку самооцінку, суворі дієтичні звички та невдоволення зовнішнім виглядом, подумайте про те, щоб поговорити з ним про це. Хоча ви не можете запобігти розвитку харчового розладу, ви можете говорити про більш здорову поведінку або варіанти лікування.